The Big TechDraw Comments Thread

Discussions about the development of the TechDraw workbench
wandererfan
Posts: 2385
Joined: Tue Nov 06, 2012 5:42 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby wandererfan » Mon Oct 31, 2016 6:13 pm

yorik wrote:One little problem I found too, it seems that I can't add utf-8 text to a TechDraw Symbol (and therefore Draft & Arch too). For ex, try creating a symbol with the attached file below. Any idea to solve this?
Usually it's because I've messed up a conversion QString <--> std::string or QString <---> char*. For Symbols, QByteArray gets involved too. Lots of opportunity to mess up non-Ascii. I'll look into it.
wandererfan
Posts: 2385
Joined: Tue Nov 06, 2012 5:42 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby wandererfan » Tue Nov 01, 2016 12:54 pm

yorik wrote:One little problem I found too, it seems that I can't add utf-8 text to a TechDraw Symbol (and therefore Draft & Arch too). For ex, try creating a symbol with the attached file below. Any idea to solve this?
Found it. char* to QString to QByteArray. :roll:
SymbolAccents.png
SymbolAccents.png (11.37 KiB) Viewed 4319 times
PR to follow.
User avatar
yorik
Site Admin
Posts: 10725
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby yorik » Tue Nov 01, 2016 2:23 pm

Fast finding! :D Thanks!
User avatar
bernd
Posts: 7079
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby bernd » Tue Nov 01, 2016 2:27 pm

Hopefully this is the right place to post.

Attached a screen and a file of a Arch Section on Tech Draw. I would like to use the Rendring Mode Solid instead of Wireframe. I would like to see the colors and transparency the part really has on the paper. But it still shows as wireframe. Am I missing something?

OS: Debian GNU/Linux 8.6 (jessie)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.8817 (Git)
Build type: Unknown
Branch: master
Hash: 253907d15f80369cd6a900007d5460caca4517aa
Python version: 2.7.9
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.0.0
archsectiontest4--TechDraw.FCStd
(51.47 KiB) Downloaded 48 times
screen.jpg
screen.jpg (254.55 KiB) Viewed 4309 times
User avatar
yorik
Site Admin
Posts: 10725
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby yorik » Tue Nov 01, 2016 9:05 pm

hmm there are still some problems here and there, but solid rendering should work... I'll check.

In the meantime this is what I produced today, this is the raw techdraw output:
modelo.jpg
modelo.jpg (196.56 KiB) Viewed 4266 times
User avatar
bernd
Posts: 7079
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby bernd » Wed Nov 02, 2016 7:19 am

yorik wrote:hmm there are still some problems here and there, but solid rendering should work... I'll check.

In the meantime this is what I produced today, this is the raw techdraw output:
:shock: How did you do that. I stuck with a simple wall ... No filling inside the cutted walls.

OS: Debian GNU/Linux 8.6 (jessie)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.8817 (Git)
Build type: Unknown
Branch: master
Hash: 253907d15f80369cd6a900007d5460caca4517aa
Python version: 2.7.9
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.0.0
arch_techt-draw.fcstd
(10.25 KiB) Downloaded 48 times
screen.jpg
screen.jpg (211.44 KiB) Viewed 4234 times
wandererfan
Posts: 2385
Joined: Tue Nov 06, 2012 5:42 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby wandererfan » Wed Nov 02, 2016 11:42 am

yorik wrote:In the meantime this is what I produced today, this is the raw techdraw output
Wow. Very impressive!
jaisejames
Posts: 268
Joined: Sat Sep 24, 2016 6:51 am

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby jaisejames » Wed Nov 02, 2016 12:56 pm

Nice to see caption in drawing.

How can I change font size. it is overlapping with section view text. Also rotate along with view [see section B-B]
Attachments
sample 4.fcstd
(59.8 KiB) Downloaded 41 times
freecad techdraw.png
freecad techdraw.png (31.86 KiB) Viewed 4190 times
jaisejames
Posts: 268
Joined: Sat Sep 24, 2016 6:51 am

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby jaisejames » Wed Nov 02, 2016 1:11 pm

Is it possible to do like this shaded view in tech draw
Attachments
shded view.png
shded view.png (34.39 KiB) Viewed 4186 times
User avatar
yorik
Site Admin
Posts: 10725
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby yorik » Wed Nov 02, 2016 2:21 pm

@bernd you need to set the ShowFill property to True in the ArchView. But unfortunately on your example it doesn't work well, the two concentric wires are both filled. This is a difficult case... What we get from the cut algo is an unsorted list of edges, it'll be hard to detect such holes...

If you want to have a look at my file above: https://github.com/uncreatednet/casa-ec ... 2001.FCStd

@wandererfan Have you seen that now the label doesn't encompass the whole view anymore, but stays at the corner? (See Bernd's screenshot above). Something might have change in the code that gets the Symbol bounding rectangle...