Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Post Reply
ax3lpl
Posts: 11
Joined: Tue Feb 15, 2022 11:50 pm

Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by ax3lpl »

Mam pytanie, tworzę sobię "involute gear" potem cylinder wstawiam wycinam i mma koło zębate z otworem, jak mam go eksportować do pliku DFX aby były WSZYSTKIE linie? Krok po kroku bo już oglądałem miliony tutoriali ale za każdym razem ktoś to robi w inny sposób albo w innej wersji i nie ma tych opcji które były 3 lata temu, rok a nawet kilka miesięcy, czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak zrobić poprawny EKSPORT do DXF?
User avatar
PrzemoF
Veteran
Posts: 3389
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by PrzemoF »

A jakiej wersji używasz?

P.S. Gwarancji, że wszystko działa nie ma. Napisz też do czego potrzebujesz dxfa. Czasami można zrobić eksport do innego formatu i konwersją zewnętrzną np. w inkscape

Edit:
https://wiki.freecadweb.org/FreeCAD_and_DXF_Import/pl
Jak poprosisz Kaktusa to może nawet przetłumaczy...
User avatar
kwahoo
Posts: 582
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by kwahoo »

Pewnie widzisz komunikat

Code: Select all

BCurve dxf export not yet supported
Użyj https://wiki.freecadweb.org/FCGear_Workbench zamiast Involute Gear. Korzysta on z innych krzywych i pozwala eksportować do DXF-a.

Code: Select all

OS: Ubuntu 21.10 (KDE/plasma)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 2022.111.30764 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: LinkDaily
Hash: ef3092bcbca5475eff4eb7ff7933eb3e9bbbe4b9
Python version: 3.9.9
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.1
OCC version: 7.5.3
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by arturromarr »

Może używasz złego formatu, ja mam dwa.
Zaznacz samą obwiednię i eksport do Autodesk DXF 2D

https://tube.midov.pl/w/rjTQU2LcrhmB3pRCqqRrZH
ax3lpl
Posts: 11
Joined: Tue Feb 15, 2022 11:50 pm

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by ax3lpl »

PrzemoF wrote: Wed Feb 16, 2022 7:53 pm A jakiej wersji używasz?

P.S. Gwarancji, że wszystko działa nie ma. Napisz też do czego potrzebujesz dxfa. Czasami można zrobić eksport do innego formatu i konwersją zewnętrzną np. w inkscape

Edit:
https://wiki.freecadweb.org/FreeCAD_and_DXF_Import/pl
Jak poprosisz Kaktusa to może nawet przetłumaczy...
A co za różnica do czego potrzebuje DXF? Czy jak idziesz do sklepu i kupujesz nóż sprzedawca pyta czy będziesz nim zabijał czy kroił warzywa? WTF? PO PROSTU CHCĘ DXF 2D z modelu, czy taka prosta rzecz jest tak ciężka w tym programie? jak zrobić export dxf np. takiego pliku? KROK po kroku. JAk zrobic z STL nawet 2d dxf, potrafi KTOŚ KROK po KROKU napisać co "klikać" ?
Attachments
czolg.stl
(61.9 KiB) Downloaded 22 times
ax3lpl
Posts: 11
Joined: Tue Feb 15, 2022 11:50 pm

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by ax3lpl »

PrzemoF wrote: Wed Feb 16, 2022 7:53 pm A jakiej wersji używasz?

P.S. Gwarancji, że wszystko działa nie ma. Napisz też do czego potrzebujesz dxfa. Czasami można zrobić eksport do innego formatu i konwersją zewnętrzną np. w inkscape

Edit:
https://wiki.freecadweb.org/FreeCAD_and_DXF_Import/pl
Jak poprosisz Kaktusa to może nawet przetłumaczy...
To może inaczej zapytam, zna ktoś program do rysowania w 3d w którym można zrobić export DXF'a nie będąc programistą?
User avatar
PrzemoF
Veteran
Posts: 3389
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by PrzemoF »

Domagasz się pomocy bez przeczytania co my potrzebujemy, żeby Ci pomóc. Pytanie "po co" chyba żle odebrałeś. Zupełnie mnie to nie interesuje, ale czasem CNC ma jakieś szczególne wymagania. A co do noży to akurat słabo trafiłeś (moje hobby) i nóż do warzyw jest słaby do zabijania/polowań  :mrgreen:

Tu są przynajmniej 2 rozwiązania: https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=3&t=37902

Przydałoby się też przeczytać: WAŻNE Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc (u góry strony).

To nie jest forum gdzie daleko zajedziesz pisząc co CHCESZ bez czytania odpowiedzi innych i szukania samodzilnie. Temat był przerabiany sto razy - jeżeli nie czytasz po angielku to albo to napisz albo tłumaczenia automatyczne.

Pozdrawiam i życzę więcej uśmiechu na co dzień...

OS: Fedora Linux 35 (Workstation Edition) (GNOME/gnome)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.pre_27503.fc35 (Git)
Build type: Unknown
Hash:
Python version: 3.10.2
Qt version: 5.15.2
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.5.0
Locale: English/United States (en_US)
Screenshot from 2022-02-19 18-50-25.png
Screenshot from 2022-02-19 18-50-25.png (106.82 KiB) Viewed 1032 times
Attachments
Unnamed-Fusion.dxf
(80.48 KiB) Downloaded 15 times
ax3lpl
Posts: 11
Joined: Tue Feb 15, 2022 11:50 pm

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by ax3lpl »

PrzemoF wrote: Sat Feb 19, 2022 6:52 pm Domagasz się pomocy bez przeczytania co my potrzebujemy, żeby Ci pomóc. Pytanie "po co" chyba żle odebrałeś. Zupełnie mnie to nie interesuje, ale czasem CNC ma jakieś szczególne wymagania. A co do noży to akurat słabo trafiłeś (moje hobby) i nóż do warzyw jest słaby do zabijania/polowań  :mrgreen:

Tu są przynajmniej 2 rozwiązania: https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=3&t=37902

Przydałoby się też przeczytać: WAŻNE Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc (u góry strony).

To nie jest forum gdzie daleko zajedziesz pisząc co CHCESZ bez czytania odpowiedzi innych i szukania samodzilnie. Temat był przerabiany sto razy - jeżeli nie czytasz po angielki to albo to napisz albo tłumaczenia automatyczne.

Pozdrawiam i życzę więcej uśmiechu na co dzień...

OS: Fedora Linux 35 (Workstation Edition) (GNOME/gnome)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.pre_27503.fc35 (Git)
Build type: Unknown
Hash:
Python version: 3.10.2
Qt version: 5.15.2
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.5.0
Locale: English/United States (en_US)

Screenshot from 2022-02-19 18-50-25.png
Gdyby działało to bym nie pisał. Po otwarciu pliku wybraniu środowiska "Part" i wybraniu "Tworzenie kształtu z siatki" dorzuca mi jakieś kreski których normalnie nie ma. Więc co mam niby zrobić skoro inaczej mam jak Ty u siebie? Przecież to jest jakieś chore żeby nikt nie potrafił napisać coś typu:

1. Otwórz plik
2. Wejdz do srodowiska "part"
3. u góry menu "część" klikasz "stwórz kształt z siatki"
4. wchodzisz w srodowisko draft.
5. z menu u góry wybierasz...

itp. itd.

Czy na prawdę to jest zbyt ciężkie dla osoby która umie obsługiwać freecad'a żeby napisać po kolei 5,7, czy 12 punktów?
Nikt nie potrafi mi NORMALNIE krok po kroku opisać jak zrobic DXF z modelu/pliku. JA nie projektuje rakiety na marsa czy nie wiadomo czego. Chciałem jedynie rzut 2D w DXF, ale jak widać wytłumaczenie krok po kroku przerasta ludzkie możliwości i jest zbyt skomplikowane aby ktoś to potrafił ogarnąć logicznie swoim umysłem i tym bardziej jeszcze potrafił przedstawić w kilku punktach. Nie dziwię się w sumie - IQ na świecie spada i rozumienie tekstu pisanego sprawia niektórym nie lada problem. Ja jako osoba która NIE MA pojęcia o CADzie chciałem uzyskać pomoc w jakby mi się wydawało prostej rzeczy (pewnie tak jest ale ludzie są zbyt głupi i nie potrafią wytłumaczyć tego co robią bo robią to z przyzwyczajenia a nie z tego powodu że rozumieją to co robią) ale jak widzę przerasta większość osób taka rzecz. Mnie jak by ktoś zapytał jak ustawić szlifierkę 5-osiową aby wyprodukować frez potrafiłbym krok po kroku opisać każdą czynność od samego początku chociaż nie ukrywam że tych kroków jest trochę więcej jak 10 czy 20, ale bym to potrafił zrobić ponieważ już ktoś to zrobił nie mając pojęcia o maszynach CNC wg. mojego instruktarzu spisanego na kartce(dodam że również nie znam się na CNC ale pojąłem na tyle aby zrozumieć i potrafić wytłumaczyć pewne rzeczy). Także uważam że pisanie głupie "przecież masz tam tutorial" czytając że nie mogę tego zrobić z tutorialem bo mam inne opcje albo co innego wychodzi jest albo oznaką własnej głupoty, nieumiejętnego czytania ze zrozumieniem lub lenistwem. Innej opcji nie widzę - jedna z tych trzech jest prawdą. Pisałem od samego początku czy ktoś potrafi \KROK PO KROKU to opisać i wytłumaczyć to dostałem linki i tutoriale o których pisałem że nie bardzo mi działają, serio nie wiem czy ktoś sobie robi ze mnie jaja czytając co piszę a mimo to robiąc to o co proszę aby nie robił? Czy to ja jestem głupi czy osoba która nie potrafi zrozumieć tego co napisałem? I mój post nie ma za zadanie obrażać kogokolwiek - ja po prostu napisałem w pierwszym poście prośbę o opisanie KROK PO KROKU co mam zrobić a dostaje linki do tutoriali które mi NIE DZIAŁAJĄ. Wyciągam wnioski takie że ktoś jest wredny, głupi, albo nie rozumie co napisałem.
Attachments
Zrzut ekranu z 2022-02-19 20-05-16.png
Zrzut ekranu z 2022-02-19 20-05-16.png (210.61 KiB) Viewed 1019 times
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by arturromarr »

Piszesz, że nie chcesz obrażać i jednocześnie to kilkukrotnie robisz.

W pierwszym poście pytasz o dxf z koła zębatego. Zrobiłem ci filmik, chyba bardziej "na tacy" się tego nie da opisać.
Potem pytasz o dxf z stl, to zupełnie inny temat, Koledzy podsyłają przykłady rozwiązań. Jeśli chcesz, żeby to ktoś za ciebie zrobił, to może nikt nie mieć na to ochoty.

Może potrzebujesz płatnego programu z wykupioną pomocą techniczną, wtedy dzwonisz i dopóki nie przekroczysz granic grzeczności, będą ci do oporu tłumaczyć.
User avatar
PrzemoF
Veteran
Posts: 3389
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak eksportować DXF z modelu?

Post by PrzemoF »

Panowie (i Panie?), proponuję ograniczyć naszą dyskusję do spraw czysto technicznych. Trochę mi będzie niezręczine zablokować ten wętek, ale każdy kolejny post nie-techniczny i to zrobię. Myślę, że sobie wszystkie nie-techniczne kwestie już wyjaśniliśmy.
Post Reply