Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
colnet
Posts: 14
Joined: Tue Jan 18, 2022 3:30 am

Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by colnet »

Podczas pracy coś mi się niefortunnie kliknęło i teraz widok ogólny mam bardzo zmieniony co bardzo utrudnia pracę.
Próbowałem w Edycja --> Preferencje i przycisk Reset, ale nic to nie dało. Postanowwiłem więc odinstalować FreeCAD, restart i nowa instalacja.
Deinstalacji robiłem dwie - jedna z przełącznikiem "purge", a druga normalna - "autoremove" - żadna nie zmieniła niczego z układu tych okienek.
FreeCAD pamiętał te stare i złe ustawienia. Mam więc dwa pytania : Jak przywrócić standardowe ustawienia ? Drugie pytanie - jak zapisać ustawienia
FreeCAD'a tak żeby w razie czego je podmienić i mieć z tym spokój ?
marcin86
Posts: 81
Joined: Fri Dec 20, 2019 1:20 pm
Location: Poznan/Poland

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by marcin86 »

Spytaj na grupie facbookowej Freecad:
https://www.facebook.com/groups/416491481766626

Jeśli chodzi o widoki to możesz je wyciągnąć jeszcze raz klikając do góry na menu -> widoki i na dole masz rozwinięcie "Panele"
Attachments
dasd.PNG
dasd.PNG (57.91 KiB) Viewed 1202 times
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by kaktus »

colnet wrote: Mon Feb 07, 2022 7:12 am Podczas pracy coś mi się niefortunnie kliknęło i teraz widok ogólny mam bardzo zmieniony co bardzo utrudnia pracę.
Próbowałem w Edycja --> Preferencje i przycisk Reset, ale nic to nie dało. ...
Reset w preferencjach przywraca domyślna konfigurację programu, nie ma to nic wspólnego z aktualnym widokiem projektowanego modelu.
Myślę, że ten aktualny widok jest przechowywany w pliku projektu.
colnet wrote: Mon Feb 07, 2022 7:12 am Deinstalacji robiłem dwie - jedna z przełącznikiem "purge", a druga normalna - "autoremove" - żadna nie zmieniła niczego z układu tych okienek.
FreeCAD pamiętał te stare i złe ustawienia. Mam więc dwa pytania : Jak przywrócić standardowe ustawienia ? Drugie pytanie - jak zapisać ustawienia
FreeCAD'a tak żeby w razie czego je podmienić i mieć z tym spokój ?
Widzę, że działasz w linux OS, czy próbowałeś znaleźć folder FreeCAD? w katalogu użytkownika? Pewno gdzieś tam siedzi plik z konfiguracją programu.

Twój problem z niechcianym widokiem możesz próbować zniwelować przez włączenie innego widoku.
dużo różnych definicji widoków jest udostępnionych jako narzędzia na pasku narzędzi Widok. Poklikaj, ewentualnie w menu Widok.
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by kaktus »

Code: Select all

cd ~/.config/FreeCAD/
~/.config/FreeCAD$ ls -l
razem 92
-rw-r--r-- 1 kaktus kaktus 10769 02-06 16:31 FreeCAD.conf
-rw-r--r-- 1 kaktus kaktus   922 02-06 16:31 system.cfg
-rw-r--r-- 1 kaktus kaktus 76195 02-07 14:19 user.cfg
OS: Debian GNU/Linux bookworm/sid (KDE/plasma)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.27319 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 67706b1)
Hash: 67706b14df32b91b948952ea2c9350948ba4d4db
Python version: 3.9.10
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.5.3
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
colnet
Posts: 14
Joined: Tue Jan 18, 2022 3:30 am

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by colnet »

Dziękuje za odpowiedzi.. Pierwsza napisana przez marcin86 pomogla w dużym stopniu - przywróciły się brakujace okienka i zostało jedno okienko do "zrobienia", to z zielonym paskiem - jest za szerokie - przed "samoulepszeniem" się interface było takiej samej szerokości jak to okienko po lewej stronie które widać na obrazku który dołączam do postu. Konfiguracją pod Linux'em zajmę się wieczorem lub jutro, na pewno się to przyda. O tym że pracuję pod Linux Mint nie pisałem bo to dla mnie naturalne i zawsze myślę że wszyscy inni też " tak mają" ;-)
freecad_szeroki_kadr2.jpg
freecad_szeroki_kadr2.jpg (19.63 KiB) Viewed 1123 times
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by kaktus »

Sprecyzowałeś że chodzi Ci o układ okienek ... a to inna kwestia
;)
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
colnet
Posts: 14
Joined: Tue Jan 18, 2022 3:30 am

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by colnet »

Przyznam że na moment inicjacji tematu nie wiedziałem że układ okienek to jest coś różnego od ustawień standardowych FreeCAD'a.
Już jest znacząco lepiej, poczekam na pomoc w zmniejszeniu okienka z tym zielonym paskiem.
Last edited by colnet on Tue Feb 08, 2022 5:43 pm, edited 1 time in total.
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by kaktus »

A czy próbowałeś przeciągnąć i zmniejszyć to okienko?
No i zapomniałeś zdradzić tajemnicę, której wersji programu używasz zgodnie z tematem: https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 30&t=10227
;)
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
colnet
Posts: 14
Joined: Tue Jan 18, 2022 3:30 am

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by colnet »

Nie - nie zapomniałem, pewno masz na myśli taką "dwustrzałkę" która się pojawia gdy kursor myszy jest tuż przy krawędzi okna - niestety, to nie pojawia się, a okno nie daje się zmniejszyć. Mój Freecad jest w wersji 0.18.4.
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Jak przywrocić standardowe ustawienia FreeCAD'a ?

Post by kaktus »

Jeśli nie jesteś przywiązany do wydania, które używasz może rozważ uruchomienie nowszego FC:?:
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
Post Reply