Statyw wiertarki

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Post Reply
sp9rqa
Posts: 42
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Statyw wiertarki

Post by sp9rqa »

Cześć.

Ponieważ od pewnego czasu zacząłem się bawić w stolarkę to zamówiłem sobie na aliexpres takie urządzenie:
https://pl.aliexpress.com/item/10050028 ... 5c0f9FowOj

na zdjęciach wyglądało solidnie, widać że wszystko metalowe. Niestety przyszedł straszny badziew, wszystko z tworzywa, zero stabilności.
Zażądałem zwrotu gotówki i dostałem.
Na tej aukcji to przynajmniej jest wprost zaznaczone, które elementy są z tworzywa:
http://pl.aliexpress.com/item/1005002927731624.html

No, ale do rzeczy. Nie chciałem już ryzykować kolejnego zakupu, więc pomyślałem, że sam sobie coś takiego zrobię ze sklejki 30mm i w tym celu zaprzęgłem do pracy FC w wersji :

OS: Windows 10 Version 2009
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 2021.717.24301 +3627 (Git)
Build type: Release
Branch: LinkStage3
Hash: f63a5ea7b459872a3798027df0ff25e776524859
Python version: 3.8.6+
Qt version: 5.15.2
Coin version: 4.0.1
OCC version: 7.5.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
wiertarka_org.png
wiertarka_org.png (39.75 KiB) Viewed 4834 times

a następnie zaznaczyłem całość i wyeksportowałem do stepa, po czym znowu wczytałem w powyższej wersji FC.
Oczom mym ukazał się zgoła nieoczekiwany widok:
wiertarka_step.png
wiertarka_step.png (30.09 KiB) Viewed 4834 times

No i teraz pytanie, czy ja coś źle robię? Czy też FC tak ma. Jak exportuję po jednej części to jest OK.

https://drive.google.com/file/d/1Rog1_w ... sp=sharing
User avatar
kwahoo
Posts: 587
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Statyw wiertarki

Post by kwahoo »

Spróbuj najpierw wszysko wrzucić w kontener Część (Part) https://wiki.freecadweb.org/Std_Part/pl I dopiero potem wyeksportuj kontener do STEP.

Po otwarciu STEP powinieneś zobaczyć taką strukturę:
Image
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Statyw wiertarki

Post by kaktus »

Hej. :mrgreen:

W głównym wątku forum , kilka dni temu zamieściłem link do nowego dokument po polsku, który odnosi się do strony z informacjami elementarnymi o elemencie Część. Myślę, że w tym momencie jest to ważna informacja. Na tą stronę zwrócił tez Twoją uwagę kwahoo.

Ponieważ Twój problem jest już rozwiązany, więc mogę sobie niewinnie zażartować ... :lol: Twój model po imporcie wygląda na używany / zużyty. :lol: Tylko nie wiem jak się to stało. :shock:
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
sp9rqa
Posts: 42
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Statyw wiertarki

Post by sp9rqa »

Chyba mam pomroczność jasną (niczym nasz były prezydent), ale nie mogę znaleźć jak w TechDraw zwymiarować gwint.

Obiekt zainteresowań wygląda tak:
lacznik_futerka1.png
lacznik_futerka1.png (23.13 KiB) Viewed 4401 times
w Techdraw wygląda tak:
lacznik_futerka2.png
lacznik_futerka2.png (17.81 KiB) Viewed 4401 times

i jakoś nie znajduję możliwości "wyklikania", że tam na końcu jest gwint.
Pomyślałem więc, że zlikwiduję zarys gwintu na rysunku w nadziei, ze może wtedy się uda:
lacznik_futerka3.png
lacznik_futerka3.png (21.47 KiB) Viewed 4401 times
niestety, ale też nie wiem jak, ale tutaj natomiast zauważyłem bardzo dziwny objaw, otóż jak zmieni się w wyświetlanie gwintu thread z true na false
to obiekt traci wymiary, które się zerują:
lacznik_futerka4.png
lacznik_futerka4.png (12.17 KiB) Viewed 4401 times

Poproszę o wskazówkę.

Moja wersja to:

OS: Windows 10 (10.0)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.23058 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 6e60870ebcb2df018adb7a1281c00dde87750f11
Python version: 3.8.6
Qt version: 5.12.5
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.4.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Statyw wiertarki

Post by kaktus »

Hej.
:P

Czy możesz udostępnić projekt do testów?
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
sp9rqa
Posts: 42
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Statyw wiertarki

Post by sp9rqa »

kaktus wrote: Tue Aug 31, 2021 2:19 pm Hej.
:P

Czy możesz udostępnić projekt do testów?
Jak najbardziej, ale dopiero pojutrze, bo został na innym komputerze.

Zrobiłem na szybko pod linuksem podobny wałek, ale takiego objawu nie zaobserwowałem ze znikaniem wymiarów.

OS: Debian GNU/Linux bullseye/sid (XFCE/lightdm-xsession)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.24291 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 0.19.2)
Hash: 7b5e18a0759de778b74d3a5c17eba9cb815035ac
Python version: 3.8.8
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.4.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)



No to jest już "pojutrze" i oto wałek:
wałek.FCStd
(57.38 KiB) Downloaded 43 times
https://drive.google.com/file/d/1xBi5aG ... sp=sharing

W każdym razie projekt ten na moim obecnym komputerze z linuxem na pokładzie też traci wymiary. Więc, albo w moim projekcie coś jest nie tak, albo to jakaś ogólna przypadłość.
NewJoker
Veteran
Posts: 1201
Joined: Sun Oct 11, 2020 7:49 pm

Re: Statyw wiertarki

Post by NewJoker »

Pozwalam sobie odświeżyć ten temat, odpowiedź może się komuś jeszcze przydać.

1. Zepsute wymiary możesz po prostu zastąpić nowymi:

rys.PNG
rys.PNG (61.15 KiB) Viewed 1662 times

2. Problem pewnie wynika z tego, że używasz gwintu z dodatkowego modułu Fasteners, który może nie być do końca (lub wręcz w ogóle) kompatybilny z TechDraw. Może to być też kwestia niesławnego Topological naming problem, który dotyczy również modułu TechDraw i powoduje utratę odniesień po modyfikacji modelu.

3. W wersji 0.20, która powinna wyjść na początku marca (a na razie jest dostępna jako developerska) są już narzędzia do odpowiedniego oznaczania gwintów na rysunku. Tu należałoby skorzystać z TechDraw ExtensionThreadBoltSide:

lines.PNG
lines.PNG (2.93 KiB) Viewed 1662 times
Post Reply