Ekportowanie do STL

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Post Reply
szod
Posts: 3
Joined: Sun Apr 05, 2020 4:34 pm

Ekportowanie do STL

Post by szod »

Witam,

Ktoś używa programu do projektowania elementów druku 3D? W pierwszej chwili wydawało mi się, że program nieźle się do tego nadaje. Jest tylko jeden problem - jakość plików STL. Jest ona słaba. Zrobiłem próbę i wydrukowałem element w formie koła. Niestety są wyraźne schodki na okręgu. Mówiąc krótko koło jest zbliżone tylko do koła. Na początku myślałem, że to wina wyświetlania na ekranie, bo tam też były schodki. Zmieniłem więc w ustawieniach widoków kształtów maksymalne odkształcenie kątowe na 1 stopień i na projekcie schodki zginęły. Niestety nic to nie zmieniło w plikach STL. Problem w tym, że w programie nie ma żadnych ustawień dotyczących tego typu plików i nie mogę wybrać z jaką jakością chcę taki plik. No i czar nieco prysł, a zapowiadało się ciekawie... :P
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Ekportowanie do STL

Post by kaktus »

Witam.
:mrgreen:

Czy próbowałeś jakiś inny format eksportu, akceptowalny przez krajalnicę którą używasz?
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
szod
Posts: 3
Joined: Sun Apr 05, 2020 4:34 pm

Re: Ekportowanie do STL

Post by szod »

Nie za bardzo jest do czego wyeksportować. Przecież nie do JPEG :P Zresztą STL to standard w druku 3D. Skoro w programie dali możliwość eksportu do STL, to powinni dać też opcje ustawiania parametrów. Trzeba kombinować do jakiego formatu najlepiej to wyeksportować i jakim programem przerobić potem na STL. Trochę lipa, bo ja drukuję sobie elementy użytkowe o określonych wymiarach, a nie figurki które parę milimetrów można sobie przeskalować bez utraty wartości użytkowej.
User avatar
f3nix
Posts: 344
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Ekportowanie do STL

Post by f3nix »

Cześć.

A próbowałeś może środowisko Mesh Design?

1. Przechodzisz do Mesh Design.
2. Klikasz na "Body".
3. Menu: Siatki->Utwórz siatkę z kształtu.
4. Ustawiasz odchylenie powierzchni i odchylenie kątowe.
5. Klikasz na stworzony obiekt (Meshed).
6. Menu: Siatki->Eksport siatki.

Pozdrawiam,
Mateusz
szod
Posts: 3
Joined: Sun Apr 05, 2020 4:34 pm

Re: Ekportowanie do STL

Post by szod »

f3nix wrote: Sun Apr 05, 2020 9:00 pm A próbowałeś może środowisko Mesh Design?
Właśnie spróbowałem Twojego sposobu. O dziwo po wczytaniu pliku STL do programu tnącego już widać różnicę. Powinno być dobrze. Dzięki za pomoc. W sumie nie wiem dlaczego akurat tam plik STL wychodzi lepszy. Ciekawe tylko jak ten sposób sprawdzi się przy jakimś skomplikowanym kształcie. Bo takie kombinowanie niekoniecznie może dać dobre wyniki za każdym razem. Opcje jakości pliku wynikowego rozwiązały by te kombinacje i problemy.
Post Reply