Funkcja Array

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Post Reply
sp36
Posts: 32
Joined: Thu Feb 27, 2020 7:50 am

Funkcja Array

Post by sp36 »

Proszę o pomoc. W załączonym pliku chcę korzystając z funkcji Array rozmieścić po płaszczyźnie długiego elementu mniejsze z jakimś ustalonym rozstawem. Przewodniki internetowe pokazują jak to zrobić w pionie lub poziomie. Tutaj długi element opada pod kątem 36 stopni. Dziękuję, pozdrawiam.
Attachments
Konstrukcja.FCStd
(18.88 KiB) Downloaded 39 times
User avatar
PrzemoF
Veteran
Posts: 3389
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Funkcja Array

Post by PrzemoF »

Za dużo nie myślałem na tym, więc pewnie da się lepiej, ale obróć element w jedną stronę a array w drugą.
Zrzut ekranu z 2020-03-06 07-40-47.png
Zrzut ekranu z 2020-03-06 07-40-47.png (219.62 KiB) Viewed 1054 times
Attachments
konstrukcja_obr.FCStd
(22.16 KiB) Downloaded 42 times
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Funkcja Array

Post by arturromarr »

O takie coś chodzi?
Attachments
Screenshot_20200306_085157.png
Screenshot_20200306_085157.png (113.15 KiB) Viewed 1049 times
sp36
Posts: 32
Joined: Thu Feb 27, 2020 7:50 am

Re: Funkcja Array

Post by sp36 »

Dzięki. Będę miał jak to uczyniłeś wykluczając magię. Muszę rozpracować "plane coincydent" które dodałeś. Pewnie w tym jest klucz.
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Funkcja Array

Post by arturromarr »

Dodajesz w Array, to co zaznaczyłem na czerwono i nie ma żadnej magii.

PS:
Swoją drogą to przydałoby się w module Part Design tak zaawansowane narzędzie, jak Array w module Draft.
Szyk dostępny w Part Design jest okrojony, a teraz po wprowadzeniu obiektów "body" korzystanie z innych modułów jest utrudnione. Ciągle przez to nie mogę się w pełni przestawić na nowe wersje FreeCAD.
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Funkcja Array

Post by kaktus »

Hej.
:mrgreen:

Wygląda mi to jak schody.
W Środowisku ARCH jest ekstra utilita do schodów. ;)
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
sp36
Posts: 32
Joined: Thu Feb 27, 2020 7:50 am

Re: Funkcja Array

Post by sp36 »

Kaktus masz oczywiście słuszność, to są schody. Robię sobie projekcik na lato ( kolejny etap remontu ) ucząc się CADa przede wszystkim. Zajrzę do Arch. Dziękuję za trop.
sp36
Posts: 32
Joined: Thu Feb 27, 2020 7:50 am

Re: Funkcja Array

Post by sp36 »

W zamieszczonym projekcie chcę dolny i górny element zakotwić w przestrzeni na stałe, aby pomiędzy nimi rozplanować układ schodów. We właściwościach (pod drzewem) widzę możliwość edycji pozycji. Nie wiem czego te dane dotyczą. Czy to jest pozycja środka, czy jakiegoś innego punktu. Nie wiem też jak to zrobić trwale na amen, żeby się nie przesuwało. Proszę o jakieś podpowiedzi. Dziękuję.
Attachments
Konstrukcja.FCStd
Projekt schodów
(63.29 KiB) Downloaded 34 times
Post Reply