Problem z narzędziem lini na szkicu.
Moderator: PrzemoF
Problem z narzędziem lini na szkicu.
Witam, mam następujący problem: tworząc obiekt, zacząłem od stworzenia sześcianu, no i chciałem na nim wyciąć kieszeń, z szkicu który narysowałem za pomocą pojedynczych, prostych kresek. Niestety mogę cokolwiek zrobić zaznaczając szkic na osi XY, a nie na ściance sześcianu czego bym chciał. O dziwo jak np w szkicu zrobię jakiś kształt narzędziem do kołek lub kwadratów to wszystko działa, narzędzi kieszeni i wyniesienia robi co trzeba. Kiedy ostatni raz pracowałem z freecadem nie miałem takiego problemu, pewnie robię coś źle, proszę o sugestie,
Re: Problem z narzędziem lini na szkicu.
Witaj PiotrJ.
Czy możesz zamieścić kilka obrazków z treścią ekranu? Ewentualnie twój projekt.
Opis staraj się robić bardziej szczegółowo, np podając co, w jakim środowisku pracy, próbujesz uzyskać. Jakich narzędzi używasz.Spróbuj prześledzić kilka samouczków o Part Design i Sketcher, może sam wpadniesz na trop o czym zapomniałeś.
Poradniki te są już w języku polskim, znajdziesz je w pierwszym przypiętym temacie polskiej sekcji forum FreeCAD.
W razie nie rozwiązania zagadki samodzielnie dopytuj dalej...

Czy możesz zamieścić kilka obrazków z treścią ekranu? Ewentualnie twój projekt.
Opis staraj się robić bardziej szczegółowo, np podając co, w jakim środowisku pracy, próbujesz uzyskać. Jakich narzędzi używasz.Spróbuj prześledzić kilka samouczków o Part Design i Sketcher, może sam wpadniesz na trop o czym zapomniałeś.
Poradniki te są już w języku polskim, znajdziesz je w pierwszym przypiętym temacie polskiej sekcji forum FreeCAD.
W razie nie rozwiązania zagadki samodzielnie dopytuj dalej...

wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
- arturromarr
Re: Problem z narzędziem lini na szkicu.
Cześć,
Załącz plik tego projektu, będzie znacznie łatwiej pomóc.
Pozdrawiam.
Załącz plik tego projektu, będzie znacznie łatwiej pomóc.
Pozdrawiam.