Obracanie części w widoku TechDraw

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Obracanie części w widoku TechDraw

Post by arturromarr »

Cześć,
Potrzebuję w pewnym projekcie zrobić rysunki wykonawcze w środowisku TechDraw.
Problem w tym, że elementy są umieszczone w przestrzeni pod różnymi kątami, a na rysunku chcę je mieć równolegle do krawędzi arkusza.
Częściowo rozwiązałem problem, tworząc klon części i obracając ją tak, by była równoległa do widoków. Wtedy robię standardowy widok z góry i wstawiam sklonowaną część do arkusza TechDraw.
Wszystko byłoby dobrze tylko, że złożeniu za pomocą A2Plus pojawia mi się część właściwa (nierównoległa do widoków) i ten klon, który służył tylko do tworzenia rzutów w TechDraw. Niestety nie mogę wygasić niepotrzebnego w złożeniu elementu.
Chciałbym uniknąć tworzenia odrębnych plików na potrzeby złożenia i rysunku wykonawczego, bo w projekcie będzie ich dużo i utrudniłoby to modyfikacje.
Czy da się wygasić element projektu, tak by nie wyświetlał się w złożeniu?
W starym Assembly2 to, co było wygaszone w części nie wyświetlało się w złożeniu, ale niestety można było mieć tylko jeden widoczny element. Obecnie w A2Plus mogę mieć wiele wyświetlonych elementów, ale nie mogę nic wygasić.
Może jest inna lepsza metoda tworzenia złożeń części niezorientowanych równolegle do widoków ekranu?
Attachments
Część ramy i jej wygaszony obrócony klon
Część ramy i jej wygaszony obrócony klon
Screenshot_20200106_201145.png (80.73 KiB) Viewed 1037 times
Widok z góry na część i jej klon który służy do wykonania rzutów w TechDraw
Widok z góry na część i jej klon który służy do wykonania rzutów w TechDraw
Screenshot_20200106_201235.png (76.04 KiB) Viewed 1037 times
złożenie w którym wyświetla się również obrócony klon mimo, że jest wygaszony
złożenie w którym wyświetla się również obrócony klon mimo, że jest wygaszony
Screenshot_20200106_201259.png (98.14 KiB) Viewed 1037 times
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by kaktus »

Dobry wieczór arturromarr.
:mrgreen:

czy chodzi o to:
zle.jpg
zle.jpg (101.51 KiB) Viewed 1025 times
dobrze.jpg
dobrze.jpg (102.83 KiB) Viewed 1025 times
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by arturromarr »

Cześć, nie zabardzo wiem co tu zrobiłeś?
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by kaktus »

Jeśli trafiłem w sedno moimi przykładami,
przełącz zakładkę w oknie widoku 3D z widoku strony TechDraw na widok modelu i wyprostuj widok modelu. W tym celu użyj przycisku z widokami standardowymi, np od góry.
Potem przełącz się z powrotem do widoku strony i dodaj rzut w ulubiony sposób.

:mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie.
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by kaktus »

To był łatwiejszy sposób.

Jest też możliwość manipulowania obrotem samego rzutu na stronie z widokiem.
Dla mnie jest on trochę upierdliwy. Może dla tego, że ciągle nie ogarniam jeszcze orientacji według współrzędnych (X, Y, Z).
Pewno za mało kreślę i nie weszło mi jeszcze w krew. :lol:

Mała ściągawka.
sposob_dla_Powerusers.jpg
sposob_dla_Powerusers.jpg (105.25 KiB) Viewed 1015 times
.
Po każdej modyfikacji parametrów, muszę odświeżacz widok w oknie 3D, przy użyciu klawisza eF5 (windows).

Jest też dobra informacja.
Mamy już polską dokumentację do tego środowiska pracy, w części podstawowej.
To tak przy okazji. Wiadomo że praktyka jest bezcenna. ;)
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by arturromarr »

kaktus wrote: Mon Jan 06, 2020 9:00 pm W tym celu użyj przycisku z widokami standardowymi, np od góry.
Potem przełącz się z powrotem do widoku strony i dodaj rzut w ulubiony sposób.
Chodzi o to, że jak zrobię standardowy kartezjański widok np. od góry, to moja część jest wtedy obrócona np. o 8 stopni. Tak została narysowana nierównolegle do osi układu współrzędnych. Na rysunku wykonawczym chcę, by profil leżał równolegle do arkusza, a nie pod tym kątem.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to obracać sam model. Nie chcę ruszać oryginalnego więc robie klona, ale on się wyświetla na złożeniu.
kaktus wrote: Mon Jan 06, 2020 9:20 pm Jest też możliwość manipulowania obrotem samego rzutu na stronie z widokiem.
Ale, tak obraca się tylko jeden dany widok, a pozostałe pozostają widoczne pod kątami. Wszystkie rzuty muszą być powiązane razem.

Chyba najlepiej jak podepnę ten plik i efekt, jaki chcę uzyskać.
Mam część, która ma takie ustawienie przy widoku z góry jak na pierwszym zrzucie ekranu, a ma mieć takie ustawienie rzutów w TechDraw jak na drugim zrzucie ekranu. Potrzebuję metody, bo mam sporo tych części, różnie poustawianych w przestrzeni.
Może, da się jakoś tworzyć prostopadle zorientowane rzuty z dowolnie obróconych w przestrzeni modeli, albo może da się wygasić w złożeniu niepotrzebnego klona, którey jest równoległy do osi układu współrzędnych. Mam nadzieję, że coś jest możliwe, bo inaczej będę miał podwójne pliki jedne do złożeń drugie do rysunków wykonawczych.

PS:
Ta konieczność wciskania F5 trochę wkurza, myślałem, że to tylko pod Linux-em przeoczyli.
Attachments
widok: z góry
widok: z góry
Screenshot_20200106_234214.png (17.14 KiB) Viewed 1007 times
równolegle ustawione rzuty
równolegle ustawione rzuty
Screenshot_20200106_233721.png (8.35 KiB) Viewed 1007 times
podłużnica dolna L.fcstd
(14.3 KiB) Downloaded 33 times
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by kaktus »

Witam.
:mrgreen:

Ot zagadkę zmajstrowałeś.
arturromarr wrote: Mon Jan 06, 2020 10:52 pm ...
Może, da się jakoś tworzyć prostopadle zorientowane rzuty z dowolnie obróconych w przestrzeni modeli,
...
Artur.jpg
Artur.jpg (107 KiB) Viewed 985 times
Po dodaniu poszczególnych widoków, proponuje każdemu z osobna ustawić indywidualnie pozycję w zależności od potrzeb. ;)
Skoro znasz kąt, pod jakim element jest ustawiony, łatwo wyliczysz korektę do pozycjonowania w rzucie. Jeśli nie będziesz miał ochoty się babrać w liczenie pozostaje klikanie i zgadywanie.

:P

Daj znać o wynikach pracy.
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by arturromarr »

Niestety w ten sposób nie można wyprostować pozostałych rzutów.
Obracanie ich na płaszczyźnie nie zmienia kąta ich rzutowania.

PS:
czy można gdzieś ustawić grubość linii?
Attachments
Screenshot_20200107_111511.png
Screenshot_20200107_111511.png (34.62 KiB) Viewed 967 times
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by kaktus »

Używając opcji wstaw wiele połączonych widoków, mogę kręcić każdym z nich indywidualnie. :P Więc myślę, że znalezienie odpowiedniego ustawienia będzie możliwe.
Czy znalazłeś właściwości Projection i jej wartość Direction?

Co do modyfikacji grubości linii, jeszcze tego nie obczaiłem. :roll:
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
User avatar
kaktus
Posts: 719
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Obracanie części w widoku TechDraw

Post by kaktus »

Mamy poradnik po polsku:

Poradnik: Podstawy dla Środowiska pracy TechDraw

Czy udało Ci się utworzyć potrzebne rzuty?
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD, współwórca polskiej wersji GUI.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
Post Reply