Zmiana położenia elementów zależnych od elementu podstawowego.

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Post Reply
Gawelmi
Posts: 18
Joined: Thu Oct 10, 2019 10:50 am
Location: Kuj-Poz, Wlkp
Contact:

Zmiana położenia elementów zależnych od elementu podstawowego.

Post by Gawelmi »

Witam. Szukałem po forum, ale nie znalazłem rozwiązania. Być może źle zadałem pytanie.
Czy możliwe jest wiązanie elementów wzgl. siebie, tak by zmieniając położenie jednego głównego elementu, zmieniało się położenie elementów zależnych?
Powiedzmy, że na końcu ramieniu mam jakieś elementy. I zmieniając położenie ramienia (np. względem osi Z), zmieniało by się położenie elementów zależnych.
Z pokorą wyczekuje pomocy, wystarczy krótki filmik, będę szczęśliwy jak dzieciak przy cyc... piersi.
Michał.
PS. Part Design.
User avatar
kwahoo
Posts: 582
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Zmiana położenia elementów zależnych od elementu podstawowego.

Post by kwahoo »

Jeśli mówisz o wielu częściach to potrzebujesz modułu złożeń z solwerem. Na początek możesz spróbować Assembly2plus, który łatwo doinstalować przez Addon menagera.

phpBB [video]
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Zmiana położenia elementów zależnych od elementu podstawowego.

Post by arturromarr »

Możesz zrobić powiązania pomiędzy położeniami obiektów.
Tu masz filmik powiązujący wymiary w szkicach:
https://tube.midov.pl/videos/watch/3534 ... 49e814c5b8
Na tej samej zasadzie można powiązać położenia elementów (współrzędne, kąty).
Przykładowo w tej animacji są powiązane pionowa współrzędna położenia ciężarków z kątem obrotu ramienia.
https://tube.midov.pl/videos/watch/6a48 ... db9d2e001b
Obiekty można też powiązać na etapie ich tworzenia:
https://tube.midov.pl/videos/watch/b689 ... e534068061
FreeCAD daje wiele możliwośc, trzeba wybrać co jest najwłaściwsze w danym projekcie.
Gawelmi
Posts: 18
Joined: Thu Oct 10, 2019 10:50 am
Location: Kuj-Poz, Wlkp
Contact:

Re: Zmiana położenia elementów zależnych od elementu podstawowego.

Post by Gawelmi »

Ja jestem chyba tępy jak gumka na ołówku. Możecie mi zrobić filmik, jak związać tulejkę do ramienia? By przesuwając czerwone ramię góra-dół przesuwała się i żółta tulejka. To przykładowy projekcik, do celów szkoleniowych.
Plis, plis plissss ... jak mówi moja córka.
Michał
Attachments
Wiązanie.FCStd
(36.84 KiB) Downloaded 33 times
User avatar
arturromarr
Posts: 310
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Zmiana położenia elementów zależnych od elementu podstawowego.

Post by arturromarr »

Jeden ze sposobów na filmiku:
https://tube.midov.pl/videos/watch/a528 ... ccb9c244e2
Musiałem utworzyć wymiar na pomocniczym szkicu i nazwać go aby dodać różnicę wysokości pomiędzy powiązanymi elementami.
Nie wiem czemu nie mogę zwyczajne dodać liczby.
Jak podajesz funkcję to wpisujesz pierwszą literę obiektu i wyświetlają się podpowiedzi co jest do wyboru.
Gawelmi
Posts: 18
Joined: Thu Oct 10, 2019 10:50 am
Location: Kuj-Poz, Wlkp
Contact:

Re: Zmiana położenia elementów zależnych od elementu podstawowego.

Post by Gawelmi »

arturromarr wrote: Fri Dec 13, 2019 4:43 pm Jeden ze sposobów na filmiku:
https://tube.midov.pl/videos/watch/a528 ... ccb9c244e2
Musiałem utworzyć wymiar na pomocniczym szkicu i nazwać go aby dodać różnicę wysokości pomiędzy powiązanymi elementami.
Nie wiem czemu nie mogę zwyczajne dodać liczby.
Jak podajesz funkcję to wpisujesz pierwszą literę obiektu i wyświetlają się podpowiedzi co jest do wyboru.
Dziękuję za zaaaaangażowanie (fuj, trudne słowo).
No jest to sposób. Toporny, bo dla ~ 15 zależnych części będzie co klikać. No ale darowanemu koniowi w pod ogon się nie zagląda.
A może jest jeszcze jakiś inny sposób, na np. upłynnienie ruchu?

Michał
User avatar
kwahoo
Posts: 582
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Zmiana położenia elementów zależnych od elementu podstawowego.

Post by kwahoo »

Gawelmi wrote: Sat Dec 14, 2019 11:00 am
A może jest jeszcze jakiś inny sposób, na np. upłynnienie ruchu?
Tak, jest moduł złożeń o którym wcześniej wspominałem.
https://www.freecadweb.org/wiki/A2plus_ ... #Animation

Zapisujesz każdą część osobno, potem uruchamiasz A2+, importujesz i wiążesz części po kolei. Jak którąś ruszysz to moduł znajdzie położenie pozostałych - po kliknięciu ikony z kostką Rubika.

EDIT:


Jest jeszcze inny sposób. Moduł złożeń Assembly3:
phpBB [video]


Tylko tutaj musisz ściągnąć specjalne wydanie FreeCAD-a https://github.com/realthunder/FreeCAD_ ... 3/releases

Wiki: https://github.com/realthunder/FreeCAD_assembly3/wiki
Post Reply