Curves workbench

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
User avatar
saso
Veteran
Posts: 1693
Joined: Fri May 16, 2014 1:14 pm
Contact:

Re: Curves workbench

Post by saso »

Chris_G wrote: Sun Jun 26, 2022 10:27 am I increased version number to 0.5
Is it good now ?
Hmm, it is a bit strange because, the addon manager did see the update and after the update I can also see the new files in the Mod folder, but I don't see for example the new Flatten icon the menu or toolbar... ? :?

OS: Windows 10 (10.0)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.21.29277 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: ad0f1147f74d8e010d47cfca2bb08033e0f3b4ae
Python 3.8.13, Qt 5.12.9, Coin 4.0.0, Vtk 9.1.0, OCC 7.5.3
Locale: Slovenian/Slovenia (sl_SI)
Installed mods:
* CfdOF 1.17.0
* Curves 0.5.0
* DynamicData 2.46.0
* FEM_FrontISTR 0.1.0
* lattice2 1.0.0
* Plot 2022.4.17
User avatar
Chris_G
Veteran
Posts: 2133
Joined: Tue Dec 31, 2013 4:10 pm
Location: France
Contact:

Re: Curves workbench

Post by Chris_G »

Did you restart FC ?
User avatar
thomas-neemann
Veteran
Posts: 6678
Joined: Wed Jan 22, 2020 6:03 pm
Location: Osnabrück DE

Re: Curves workbench

Post by thomas-neemann »

is it possible to flatten these surface

test1213.FCStd
(16.05 KiB) Downloaded 8 times

Bildschirmfoto_2022-06-29_12-15-58.png
Bildschirmfoto_2022-06-29_12-15-58.png (14.81 KiB) Viewed 460 times
in curves?

source: https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=13&t=69864
ich biete freecad online-support an, als mini-job
VHS Freecad Webseminare Herbst 2022
https://www.vhs-lingen.de/programm/beru ... 011#inhalt
https://www.vhs-lingen.de/programm/beru ... 012#inhalt
User avatar
saso
Veteran
Posts: 1693
Joined: Fri May 16, 2014 1:14 pm
Contact:

Re: Curves workbench

Post by saso »

Chris_G wrote: Wed Jun 29, 2022 10:11 am Did you restart FC ?
yes, and I also don't see it in other FC versions 0.19, 0.20 and I see no errors in report or console
Last edited by saso on Wed Jun 29, 2022 10:46 am, edited 1 time in total.
User avatar
saso
Veteran
Posts: 1693
Joined: Fri May 16, 2014 1:14 pm
Contact:

Re: Curves workbench

Post by saso »

thomas-neemann wrote: Wed Jun 29, 2022 10:17 am is it possible to flatten these surface
this is the case that was discussed in the previous page of this topic, the surface is not explicitly defined/detected as a cylindrical or conical face and so the flatten tool does not work on it, at least not at the moment, it would have to be extended to support such cases. but the mesh method should work and also give quite good results in such cases where the face is actually developable.
rock.vice
Posts: 9
Joined: Sat Jan 02, 2021 6:12 pm

Re: Curves workbench

Post by rock.vice »

Chris_G wrote: Sun Jun 26, 2022 10:27 am I increased version number to 0.5
Is it good now ?
Is this version intended only for 0.21_weekly_build? My add on manager is reporting 0.4.4 as the last update available for the branch master, but the system info is reporting that the 0.5.0 is already installed.

Code: Select all

OS: KDE neon User - 5.25 (KDE/plasma)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.29177 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 0.20)
Hash: 68e337670e227889217652ddac593c93b5e8dc94
Python 3.9.13, Qt 5.12.9, Coin 4.0.0, Vtk 9.1.0, OCC 7.5.3
Locale: English/United States (en_US)
Installed mods: 
  * Manipulator 1.4.5
  * Assembly4 0.12.0
  * Ship 2022.4.11
  * Assembly3 0.11.3
  * sheetmetal 0.2.49
  * Curves 0.5.0
  * freecad-mbdyn-dynamics-workbench-master
  * A2plus 0.4.56a
  * Silk 1.0.0
  * fcgear 1.0.0
  * CfdOF 1.17.0
  * lattice2 1.0.0
  * fasteners 0.3.46
  * Plot 2022.4.17
Thank you in advance
User avatar
saso
Veteran
Posts: 1693
Joined: Fri May 16, 2014 1:14 pm
Contact:

Re: Curves workbench

Post by saso »

rock.vice wrote: Wed Jun 29, 2022 11:09 am Is this version intended only for 0.21_weekly_build? My add on manager is reporting 0.4.4 as the last update available for the branch master, but the system info is reporting that the 0.5.0 is already installed.
It should work in all recent versions, try to run the "refresh local cache" command in the addon manager.
Last edited by saso on Wed Jun 29, 2022 12:26 pm, edited 2 times in total.
User avatar
thomas-neemann
Veteran
Posts: 6678
Joined: Wed Jan 22, 2020 6:03 pm
Location: Osnabrück DE

Re: Curves workbench

Post by thomas-neemann »

saso wrote: Wed Jun 29, 2022 10:39 am ...
Thanks for the feedback
ich biete freecad online-support an, als mini-job
VHS Freecad Webseminare Herbst 2022
https://www.vhs-lingen.de/programm/beru ... 011#inhalt
https://www.vhs-lingen.de/programm/beru ... 012#inhalt
User avatar
Chris_G
Veteran
Posts: 2133
Joined: Tue Dec 31, 2013 4:10 pm
Location: France
Contact:

Re: Curves workbench

Post by Chris_G »

saso wrote: Wed Jun 29, 2022 10:30 am yes, and I also don't see it in other FC versions 0.19, 0.20 and I see no errors in report or console
What is the result of this command in the python console ? :

Code: Select all

from freecad.Curves import FlattenFP
User avatar
saso
Veteran
Posts: 1693
Joined: Fri May 16, 2014 1:14 pm
Contact:

Re: Curves workbench

Post by saso »

Chris_G wrote: Wed Jun 29, 2022 12:09 pm
saso wrote: Wed Jun 29, 2022 10:30 am yes, and I also don't see it in other FC versions 0.19, 0.20 and I see no errors in report or console
What is the result of this command in the python console ? :

Code: Select all

from freecad.Curves import FlattenFP
For sure interesting! :)

Code: Select all

Traceback (most recent call last):
  File "<input>", line 1, in <module>
ImportError: cannot import name 'FlattenFP' from 'freecad.Curves' (C:\Users\user\AppData\Roaming\FreeCAD\Mod\lattice2\.\freecad\Curves\__init__.py)
Update: so after uninstalling and reinstalling lattice, things are back to normal, but I have no idea how this happened. Thanks Chris for helping in solving this issue!
Post Reply