[TechDraw DraftView Bug] - Can't select Group Object Creating Draft View

A forum dedicated to the Draft, Arch and BIM workbenches development.
Post Reply
paullee
Veteran
Posts: 4389
Joined: Wed May 04, 2016 3:58 pm

[TechDraw DraftView Bug] - Can't select Group Object Creating Draft View

Post by paullee »

Seems to be a bug :)

Step to produce
  1. Create a draft object, say a Line, then a Group
  2. Make a TechDraw page
  3. Try select the Group Object then Draft View - return Error message (see screencapture 1)
  4. Select the Line, then Draft View, OK
  5. Then, in the Source, change the target to the Group - then OK
Expected Behaviour
- Can select a Group object and create the Draft View


Screenshot from 2022-07-06 23-12-13.png
Screenshot from 2022-07-06 23-12-13.png (174.9 KiB) Viewed 304 times
Screenshot from 2022-07-06 23-12-47.png
Screenshot from 2022-07-06 23-12-47.png (194.32 KiB) Viewed 304 times
Screenshot from 2022-07-06 23-12-55.png
Screenshot from 2022-07-06 23-12-55.png (177.48 KiB) Viewed 304 times
Screenshot from 2022-07-06 23-13-09.png
Screenshot from 2022-07-06 23-13-09.png (176.72 KiB) Viewed 304 times

Code: Select all

OS: Fedora 34 (Workstation Edition) (GNOME/gnome)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.29177 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 0.20)
Hash: 68e337670e227889217652ddac593c93b5e8dc94
Python 3.9.13, Qt 5.12.9, Coin 4.0.0, Vtk 9.1.0, OCC 7.5.3
Locale: English/United States (en_US)
Installed mods: 
  * Curves 0.4.3
  * DynamicData 2.46.0
  * Assembly4 0.11.12
  * ArchTextures
User avatar
yorik
Founder
Posts: 12866
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: Brussels
Contact:

Re: [TechDraw DraftView Bug] - Can't select Group Object Creating Draft View

Post by yorik »

Indeed the TechDraw DraftView command expects a Draft object. That is indeed too restrictive, as the Draft svg output system can work with almost anything. I think we can simply remove this restriction

*EDIT* Done with git commit c38e88c61b
paullee
Veteran
Posts: 4389
Joined: Wed May 04, 2016 3:58 pm

Re: [TechDraw DraftView Bug] - Can't select Group Object Creating Draft View

Post by paullee »

yorik wrote: Thu Jul 07, 2022 8:09 am Indeed the TechDraw DraftView command expects a Draft object. That is indeed too restrictive, as the Draft svg output system can work with almost anything. I think we can simply remove this restriction

*EDIT* Done with git commit c38e88c61b
Thanks !

Indeed this behaviour is mentioned in the DraftView wiki right at the beginning :D

- "...inserts a view of a selected Part-based or Group object into a drawing page ..."

This is also mentioned in Option below

- " ... The Draft View also supports all Draft objects that are not Part-based, such as dimensions and texts ..."


Maybe just mention it altogether at the beginning of the wiki ... ?
Post Reply